_LMF0478

Donderdagavond 3 maart 2016 was de officiŽle start van het weidevogelseizoen in de Krimpenerwaard. CoŲrdinator van de weidevogelwerkgroep Klaas de Mik hield een korte inleiding, waarna door zijn assistent Joep Vermaat een korte film werd getoond waarin werd uitgelegd hoe we zoveel mogelijk gegevens digitaal willen verzamelen met behulp van de mobiele site van Landschapsbeheer Nederland. Die app draait goed op tablets en mobiele telefoons. De gegevens zijn dan gelijk beschikbaar voor zowel de agrariŽr, de NVWK als het collectief ACK, zodat waar nodig ŗ la minute aanpassingen in het beheer mogelijk zijn. Dit zou de overlevingspotentie van de weidevogelpullen aanmerkelijk moeten vergroten. Deze instructie video's zijn nu ook online te bekijken via een van de links. onder dit nieuwsbericht .

Met de cheque van € 1000,- van het Groene Motor Fonds waren vijf tablets met internetmogelijkheid aangeschaft voor gebruik in het veld om het digitaal invoeren te stimuleren. Ze waren door Joep al uitgerust met het invoerprogramma en zijn alle vijf uitgereikt aan aanwezigen die graag met de tablet het veld in wilden.

Hierna volgde informatie over de cursussen die dit voorjaar gepland staan.

Op 22 maart as. om 20.00 uur wordt in De Zwaan een cursus QBM-tellen gehouden. Docent is een zeer ervaren weidevogelaar: Frank van Groen; organisator is het Agrarisch Collectief Krimpenerwaard (ACK). QBM staat voor Quickscan BeheerMonitoring. QBM is een vrij grove schatting waarmee de weidewachter snel een beeld krijgt van de aanwezigheid van vogels op de percelen van zijn deelnemende agrariër om zonodig het beheer te kunnen bijsturen (met bijvoorbeeld last-minute beheer). Deze gegevens worden ook ingevoerd in het (mobiele) systeem van Landschapsbeheer Nederland. De eerste informatie wordt al in een vroeg stadium (april) verzameld en is van groot belang o.a. voor de veldcoördinator. Maaidatum percelen worden vervolgens met deze telling enkele dagen tevoren op kuikens gecontroleerd. QBM-tellen stelt niet zulke hoge eisen aan de tellers; zeker ervaren weidewachters hebben de kennis al in huis. Soortenherkenning en gedragsinterpretatie zijn de belangrijkste elementen. Op de theorieavond worden 1 of 2 praktijkdata doorgegeven. Iedereen is welkom maar aanmelden is handig ivm de logistiek: weidevogels@nvwk.nl.

Op 31 maart as. om 20.00 uur wordt een cursus voor beginnende weidewachters georganiseerd; locatie volgt. Organisator is De Groene Motor. Deze 'Kietelcursus' is bedoeld voor onervaren weidevogelaars of voor mensen die vinden dat hun vaardigheden op punten tekortschieten. Belangrijk is om niet meteen het land in te lopen om nesten te zoeken waarbij gelijk verstoring ontstaat, het gaat er vooral om soorten, geluiden en het natuurlijk gedrag te leren herkennen vanachter het hek. Daarna kunt u veel gerichter te werk gaan! Ook hierop volgt een praktijkdagdeel. Interesse? Mail naar weidevogels@nvwk.nl.

Voor (potentiële) nieuwe weidewachters is op zaterdag 23 april een weidesafari georganiseerd aan de Koolwijkseweg 47 in Stolwijk. We staan klaar vanaf 10.00 uur.

Vervolgens stelde het ACK zichzelf voor in de personen van Marinus Rooken, voorzitter, en Mariëlle Oudenes, veldcoördinator. Er werd aangemoedigd om het gesprek aan te gaan met de agrariër vanuit de gezamenlijke doelstelling: beschermen tot de weidevogelkuikens vliegvlug zijn. Onderstreept werd dat vrijwilligers, boeren en het collectief alleen met goede samenwerking resultaten kunnen behalen, en dat het ACK tijdens het weidevogelseizoen voor vrijwilligers en agrariërs daarom steeds bereikbaar is voor ondersteuning, informatie en adviezen over last-minute beheer, maar zelf ook met hen actief aan de hand van de ingevoerde gegevens contact zal opnemen.

Verder kregen de vrijwilligers de informatie aangaande de contracten die 'hun' boeren hebben afgesloten uitgereikt, en konden ze de benodigde stokken en stalkaarten meenemen. Ook werd hen gevraagd om posters mee te nemen en op te hangen op openbare plekken in hun woonplaats voor werving van nieuwe vrijwilligers; er zijn immers nog steeds boeren waar nog geen weidewachters aan gekoppeld zijn!

De avond eindigde met beantwoording van vragen en uitwisseling van allerlei ervaringen.

Klik op een van de onderstaande links om de uitleg nogmaals te bekijken.

Invoer nestgegevens en algemene uitleg

Invoer gedragingen weidevogels en QBM waarnemingen

Invoer BTS tellingen

Foto: grutto door Leo Markensteijn

Geplaatst op 4 maart 2016