Geringde Wilde Eend

Vogels kijken is een gevarieerde hobby, waarvan het aflezen van ringen voor sommigen een belangrijk deel uitmaakt.

Ringaflezingen in de Krimpenerwaard

Hoewel er vele plekken zijn te bedenken waar het aflezen van ringen makkelijker is, bijvoorbeeld langs de kust, kan de fanatieke aflezer ook in de Krimperwaard veel afleesplezier beleven. Op deze pagina vindt u periodieke overzichten van een aflezingen die in de Krimpenerwaard zijn gedaan. Deels om u te informeren, deels om u enthousiast te maken voor het aflezen van ringen. Deze uitdagende en spannende tak van de sport ondersteunt bovendien belangrijk wetenschappelijk onderzoek! Uw eigen afgelezen ringgegevens uit de Krimpenerwaard kunt u bij mij melden (zie onderaan voor contactgegevens).

Kleurringen

Kleurringen bestaan er in twee varianten, namelijk pootringen en halsbanden. Halsbanden worden veel gebruikt bij zwanen en ganzen en zijn vaak zeer gemakkelijk af te lezen. Meestal worden deze halsbanden gebruikt in combinatie met pootringen. Zulke gekleurde pootringen worden ook veel gebruikt bij meeuwen en steltlopers. Bij andere groepen vogels is het gebruik van kleurringen tamelijk zeldzaam. De meeste kleurringen die in de Krimpenerwaard worden afgelezen komen van Kleine Zwanen, Kolganzen en diverse soorten meeuwen.
Metalen ringen

Aluminium of roestvrij stalen ringen van uiteenlopende maten worden voor alle soorten vogels gebruikt. In tegenstelling tot kleurringen zijn deze metalen ringen vaak moeilijk op afstand af te lezen omdat de tekens in het metaal gedrukt zijn. Dat geeft minder contrast dan tekens op kleurringen, die een andere kleur hebben dan de achtergrond. Bovendien bestaan de codes op metalen ringen vaak uit meer tekens die rondom de gehele ring staan, waardoor je de ring van alle kanten moet zien om de complete code af te kunnen lezen. Ondanks de extra moeite die men ervoor moet doen, worden er met name van meeuwen vaak metalen ringen afgelezen. De aflezingen in de Krimpenerwaard komen vooral van Kokmeeuw en Ooievaar.

Uw eigen ringmeldingen

Als u in de Krimpenerwaard een ring vindt (bijvoorbeeld aan de poot van de dode vogel die uw kat mee naar binnen neemt) of een ring afleest, is het belangrijk dat de code die daarop staat bij de juiste persoon of instantie gemeld wordt. Metalen ringen kunt u melden bij het vogeltrekstation (www.vogeltrekstation.nl) en op www.cr-birding.be kunt u vinden waar u een kleurring kunt melden. Halsbanden van ganzen kunt u gemakkelijk melden op www.geese.org. Als u hulp nodig heeft bij het melden van uw ringmeldingen help ik u daar graag bij. Ik zou het erg op prijs stellen als u de gegevens van de geringde vogels ook aan mij zou willen doorgeven, zodat ze in dit overzicht kunnen worden opgenomen. Alvast hartelijk dank!

Ringmeldingen

Download hier de ringmeldingtabellen

  1. Meeuwen - Maart 2010
  2. Zwanen en ganzen - Juni 2010

Postduif gevonden?

Wanneer u een postduif aantreft (dood of levend), kunt u met behulp van de ring de eigenaar opsporen en op de hoogte brengen. Hiervoor gaat u naar de website www.npoveenendaal.nl/duif-gevonden van de Nederlandse Postduivenhouders Organistatie (NPO), waar u na het invullen van de ringgegevens het telefoonnummer krijgt van de eigenaar. Het wordt altijd op prijs gesteld door de eigenaren om iets van hun vermiste duif te horen.

Geplaatst op 19 maart 2014