image00007

De landschapswerkgroep kent drie werkvelden. Onze knotgroep draagt zorg voor het onderhoud van knotwilgen en -essen in de Krimpenerwaard. Naast knotbomen wordt er soms ander hout gezaagd of worden essen afgezet. Het doel van het onderhoud is het behoud van landschappelijke elementen en het zorg dragen voor fijne broedplaatsen voor de vele vogels in ons beheergebied. Het werk vindt plaats in de periode tussen 1 november en 15 maart om de 2 3 weken op de zaterdagochtend van 9.00 tot circa 13.00 uur.

Hiernaast houden een aantal vrijwilligers zich bezig met het specialistische snoeien van hoogstamfruitbomen. Om verwaarlozing van de oude boomgaarden te voorkomen of te verhelpen zijn zij actief in de wintermaanden, maar ook zomersnoei is effectief om reactiehout (na de wintersnoei) te verwijderen.

Verder ruimt deze groep 's zomers maaisel af van bepaalde hooilandjes in natuurgebieden. Door het voedselrijke gras af te voeren verschraalt de bodem waardoor zeldzame planten als orchideeen weer een kans krijgen. Ook gaan zij om een gebied open te houden, soms 'essen trekken', dit is het verwijderen van jong opschot van met name essen uit percelen waar bomen niet gewenst zijn.

Knotten is niet moeilijk, iedereen (van jong tot oud) kan het doen! Als u voor het eerst met ons meedoet, krijgt u van een van de andere knotters instructie. We beginnen samen, maar u zult zien dat u snel in staat bent de boom alleen af te maken. We zagen in eerste aanleg met de hand, bij het grovere werk nemen we een kettingzaag ter hand (*). Naast het zagen ruimen we het gezaagde hout op. Regelmatig kan er hout mee worden genomen voor eigen gebruik. Gereedschap voor het zaagwerk wordt door de vereniging verstrekt. Meedoen met een werkdag is een actieve conditietraining in de buitenlucht. Doet u ook mee?

Het programma en de (wisselende) locaties kunt u onder Actueel bij Agenda vinden. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Edith Kuijper, mail landschapswerkgroep.nvwk@gmail.com, telefoon 0182 - 573658 of 06 – 81753382. 

(*) Iedereen mag zagen met de handzaag, maar met een kettingzaag wordt alleen gewerkt door bevoegde personen Dit houdt verband met de veiligheidseisen die we als vereniging nastreven. Iedereen die aan een werkdag meedoet is verzekerd. Daarvoor is het wel belangrijk dat u lid van onze vereniging bent!

Foto header: Bea de Jager