IMG_0124

Voor de NVWK is de jeugd heel belangrijk, omdat zij de generatie van de toekomst is. De jeugdwerkgroep richt zich op kinderen van 8 tot 12 jaar. Op een speelse manier worden de kinderen met de natuur in aanraking gebracht. Bomen, vleermuizen, vogels, vlinders, kikkers, hazen, vissen, alles kan aan bod komen. Kinderen die lid zijn van de NVWK kunnen altijd gratis meedoen met de jeugdactiviteiten. Voor tieners van 11 tot ongeveer 16 jaar met interesse in de natuur zijn er aan deze leeftijd aangepaste activiteiten.

De jeugdwerkgroep is in 2007 van start gegaan en inmiddels zijn er al 40 jeugdleden van de NVWK actief in de natuur. Voor de jeugd van 8 tot 12 jaar worden er leuke activiteiten in de natuur georganiseerd. Bij een activiteit staat een dier of plantengroep centraal. Er wordt een presentatie gegeven en daarna gaan we de natuur in om de betreffende dieren of planten te bekijken. Verder is er tijd om te spelen en te knutselen.

Voorbeelden van onze activiteiten zijn; vogelnestkastjes timmeren, uilenballen uitpluizen, roeien in de Loet, herfstspeurtocht, vlindermiddag en vetbollen maken.

Nadat de jeugdwerkgroep enige jaren actief was, bleek er behoefte te zijn aan doorstroming. Vanaf 11 jaar kan de jeugd in kleine groepjes mee met een vogelexcursie of met een ervaren lid van de vereniging meehelpen met een vorm van natuurbescherming. Als voorbereiding op de werkgroepen voor volwassenen gaan zij vogels determineren, assisteren bij het ringen of meehelpen met knotten of hooien.

Foto header: herfstukjes, foto door Kees Janssen