20ef55ec-0621-44e9-b67c-57dd9c14efb6

Vroeg of laat moest ik over de veenmol schrijven, mijn grote vriend. Dat was wel duidelijk. Het is zover. Een paar pompoenplanten die ik op de composthoop wilde zetten vormden de aanleiding.

Je kunt met de meeste mensen een minuut over de veenmol praten voordat ze begrijpen dat het geen mol is. Het is een krekel, en hele grote krekel. De veenmol is een van de meest karakteristieke bewoners van de Krimpenerwaard. Gisteren verspreidde ik één kubieke meter eigengemaakte compost over de tuin en daarin kwam ik er tien tegen. De grootste waren zeven centimeter. Dat zijn vrouwtjes, want de mannetjes blijven wat kleiner. Veenmollen zien door hun grootte en vreemde uiterlijk afschrikwekkend uit. Ze maken ondiepe gangen waarin ze jagen op regenwormen en ander bodemleven. De vrouwtjes maken een broedkamer in de grond en verzorgen de eieren en kleine jongen, best bijzonder voor een solitair levend insect. De mooie snorrende baltsroep van de mannen hoor je in mei en juni overal in de Krimpenerwaard. Het lijkt op de roep van de rugstreeppad.

Veenmollen knagen vaak de wortels en stengels van planten door. Wij hebben er thuis zoveel last van dat we rond veel moes- en siertuinplanten een plastic plantenpot zetten waar we de bodem hebben uitgeknipt. Veenmollen  graven ondiep dus die potjes houden hen goed tegen. Het is veel sneller dan het vervangen of opkalefateren en weer opnieuw in de tuin zetten van planten.

Ze worden gegeten door uilen, eksters, katten enzovoort. Zes meter boven de composthoop zitten nu twee bosuilen in een nestkast. Hun braakballen zien soms al bruin van de veenmolklauwtjes maar ze kunnen dus nog even vooruit.

Thailanders eten ook veel veenmollen. Mijn vrouw eet graag Thais en uit de tuin. Twee jaar geleden werd ze vijftig. Dus gaven we haar een kookboek met uiteraard ook wat veenmolrecepten. Ik heb de veenmol echter nog niet op mijn bord aangetroffen.

Meer natuur dicht bij huis op www.nvwk.nl. Reacties naar column@nvwk.nl.

 

 

Foto: Jaap Graveland

Geplaatst op 8 juni 2016