-
'Natuur dicht bij huis' van Jaap Graveland
24 februari 2020
De NVWK heeft een tweewekelijkse column in het weekblad IJssel en Lekstreek. Erik Kleyheeg startte de rubriek eind januari 2014 en sinds september 2015 schrijft Jaap Graveland deze column. De column heet ‘Natuur dicht bij huis’ en gaat over de diverse verschijningsvormen van de natuur in de Krimpenerwaard. Wij waarderen hun bijdragen aan natuurbeleving en -waardering via deze toegankelijke manier enorm.
Lees verder -
Goede natuurgegevens door tienduizenden tellers
12 februari 2020
Vorige week kwam het Living Planet Report van het Wereldnatuurfonds uit over de toestand van de Nederlandse natuur. Het gaat niet best. Maar hoe weten we dat zo zeker in een tijd van fake news?
Lees verder -
Maak kennis met: de bosuil.
29 januari 2020
De eerste bosuilen kunnen nu al op de eieren zitten. Hoog tijd om kennis te maken dus. De bosuil is verreweg de meest algemene uilensoort in onze bosarme Krimpenerwaard. Hoe komt dat?
Lees verder -
Beleef de natuur eens zonder camera
15 januari 2020
Het motto van deze rubriek is: Natuur dichtbij huis. Maar kom niet te dichtbij. Met voorzichtigheid beleef je meer. Een slaapplaats van ransuilen trekt de laatste weken veel aandacht. Het lijkt wel of iedereen zijn eigen foto wil maken.
Lees verder -
Landbouw en Natuur: graag fifty shades of grey.
8 januari 2020
Vogelbescherming en SOVON (coördineert de inzet van vogeltellers) hebben 2020 uitgeroepen tot het jaar van de wilde eend. Ik vraag aandacht voor de krakeend.
Lees verder -
Help mee de stadsvogels te tellen
11 december 2019
De gemeenten Krimpenerwaard en Krimpen aan de IJssel willen de biodiversiteit in de kernen vergroten. Door de vogels te tellen kunnen we zien wat nodig is en of de maatregelen helpen. Doet u mee?
Lees verder -
Grote gele kwikstaart waagt het in de polder
27 november 2019
Veel diersoorten nemen af, anderen nemen toe. Meestal zijn die veranderingen goed te verklaren door veranderingen in de omgeving, zoals intensiever landgebruik of moerasuitbreiding. Maar gedragsverandering zorgt soms voor verrassingen.
Lees verder -
Schimmels onmisbaar voor het leven
13 november 2019
Met de toenemende kennis van landbouw en ecologie wordt het steeds duidelijker hoe belangrijk het bodemleven is voor het leven op aarde. Schimmels hebben daar een groot aandeel in, en in de herfst laten ze zich een beetje zien.
Lees verder -
Moeten natuurbeschermers ook gaan demonstreren?
30 oktober 2019
Na de boeren gaat nu ook de bouwsector demonstreren tegen de stikstofregels. Maar de enige sector die verlies draait, al decennia lang, is die van de natuur. Dat moet afgelopen zijn.
Lees verder -
Ringslangen in het Loetbos
23 oktober 2019
Twee weken geleden plaatste Jorne van den Dool een berichtje op de facebookpagina van de NVWK: "Ik heb twee ringslangen gezien in het Loetbos". Hij deed er drie prachtige foto's bij.
Lees verder -
Parels verbinden met prachtige linten in de Krimpenerwaard
2 oktober 2019
Vrijdag 20 september was ik te gast bij de najaarsbijeenkomst van de partners die samenwerken in het beheerconvenant Prachtlint. Doel: kennis maken en kijken of we in de Krimpenerwaard kunnen aansluiten.
Lees verder -
Bladzijdes voor een bonte berm
18 september 2019
Gemeenten, provincie en hoogheemraadschap: alle overheden zijn er op uit de biodiversiteit in de Krimpenerwaard te vergroten. Er is daarbij veel aandacht voor de bermen en dijken.
Lees verder -
Kinderen helpen mee bij het waterhoen
21 augustus 2019
Voor de meeste vogelsoorten zit het broedseizoen er op. Maar het waterhoen heeft vaak twee legsels dus veel paren hebben nu nog jongen. Als je geluk hebt zie je uniek gedrag: de jongen uit het eerste nest helpen hun ouders bij het voeren van de jongen uit het tweede nest.
Lees verder -
Koninginnen uit het zuiden
8 augustus 2019
Met de nieuwe warmte komen ook nieuwe soorten naar ons land. De laatste jaren zien we steeds meer koninginnenpages, ook in de Krimpenerwaard. Houd uw vlinderstruik en venkel in de gaten!
Lees verder -
Brug helpt natuur en Rotterdammer
25 juli 2019
Voor de nieuwe oeververbinding is de keuze gevallen op ‘Oost’. Voor natuur en landschap een goede keus. Er komt ook 90 miljoen beschikbaar voor het verbeteren van de Algeracorridor, veel meer dan waar we rekening mee hielden.
Lees verder -
Zonnen helpt tegen kriebelbeestjes
10 juli 2019
De uilenwerkgroep (uilenwerkgroep@nvwk.nl) deed een oproep om ‘piepende schommels’ (de bedelroep van jonge ransuilen) te melden. We ontvingen ook een opmerkelijke melding van een zonnende ransuil. Je zou zeggen, heeft die uil niks beters te doen?
Lees verder -
Het konijn hielp de bergeend
26 juni 2019
In de Krimpenerwaard komen ca 15 soorten eenden voor. De grootste en meest opvallende is de bergeend. Vroeger een zeldzame verschijning, maar nu bijna gewoon. Dat komt door…het konijn.
Lees verder -
De magie van: blauw!
12 juni 2019
Afgelopen weken bloeide hij weer in de tuin, de blauwe papaver. Blauw is de meest geliefde van alle kleuren, misschien wel omdat blauw in de natuur zo zeldzaam is.
Lees verder -
Stop chemische bestrijding van de buxusmot
29 mei 2019
De buxusmot en dode koolmeesjongen zijn weer volop in het nieuws. Mogelijk gaan de jongen dood door het gebruik van bestrijdingsmiddelen tegen de rupsen van de buxusmot. We hebben hierover snel duidelijkheid nodig.
Lees verder -
De schuimcicade wordt snorkelend volwassen
15 mei 2019
Hij is niet nuttig, hij ziet er niet spectaculair uit en je ziet hem nauwelijks, de schuimcicade. Maar het is een heel bijzonder insect.
Lees verder -
Vergeet nooit de veldleeuwerik
1 mei 2019
Mijn favoriete weidevogel is niet de grutto, niet de kievit, niet de tureluur. Het is de veldleeuwerik. Zijn zang herinnert me aan wat ooit was, en weer kan zijn.
Lees verder -
Meet waterkwaliteit, tel waterdiertjes
17 april 2019
Vorig jaar is met succes de Nationale waterdiertjestelling gelanceerd. Laagdrempelig, met een app voor eenvoudige herkenning van soorten, en heel geschikt voor de jeugd. Iedereen kan meedoen.
Lees verder -
Een blauwborst wordt nooit gewoon
3 april 2019
Afgelopen zaterdag deed ik weer mijn eerste broedvogeltelling in polder De Nesse. En voor het eerst zaten er nu ook blauwborsten.
Lees verder -
Meer biodiversiteit in de tuin met inheemse planten
20 maart 2019
Bijen, vlinders en andere insecten zitten in de knel en in de tuin kun je daar wat aan doen. Inheemse en West-Europese soorten trekken meer insecten dan soorten van overzee. Maar welke zijn goed voor de tuin?
Lees verder -
Oost west, thuis niet altijd het best
7 maart 2019
Deze maanden keren de trekvogels weer een voor een terug uit het zuiden. Vaak vestigt een vogel zich op exact dezelfde plek als het jaar ervoor. Waarom eigenlijk, en is dat wel altijd een goed idee?
Lees verder -
Kunnen we de insecten redden? Tel mee!
20 februari 2019
Anderhalf jaar geleden bleek uit onderzoek dat insecten in Duitsland, net over de grens, in 25 jaar met 75% waren afgenomen. Het onderzoek sloeg in Nederland in als een bom. Wat doen we ermee in de Krimpenerwaard?
Lees verder -
2250 ha natuur, waarom eigenlijk?
7 februari 2019
Vorige week debatteerde de raad van de gemeente Krimpenerwaard over het bestemmingsplan Natuurgebieden Veenweiden. Na 20 jaar discussie gaat de realisatie van 2250 ha natuur met agrarisch medegebruik richting afronding. Onder de agrariërs is er nog altijd veel onbegrip. Hoe zat het ook weer, waarom moet hier zo nodig 2250 natuur komen?
Lees verder -
Met vleermuizen onder één dak
23 januari 2019
Natuurinclusief renoveren is hot: rekening houden met medebewoners bij het isoleren van je huis. Vaker dan je denkt, woon je met vleermuizen onder één dak. Met wat onderzoek voorkom je dat ze worden ingemetseld.
Lees verder -
Goed voornemen: help de stadsvogels
2 januari 2019
Op 28 november werd de nieuwe Vogelatlas gepresenteerd. Die geeft in detail de veranderingen weer in de vogelstand in de laatste 15 jaar. Tot de grootste verliezers horen de stadsvogels. Die zijn gehalveerd. Maar u kunt daar wat aan doen. Een mooi voornemen!
Lees verder -
Panorama Krimpenerwaard: voor natuur dichtbij
12 december 2018
Op 28 november presenteerden bewoners, agrariërs, jongeren, ondernemers en natuurbeschermers het Panorama Krimpenerwaard. Voor velen van u misschien ver weg, maar belangrijk voor de natuur dichtbij.
Lees verder -
Lisdodde: meer dan een baggerplant
1 december 2018
Door de droge en warme zomer daalde onze veenbodem dit jaar ca 2 cm, tegen 1 cm gemiddeld. “Natte teelten’ stoppen de bodemdaling. Lisdodde (de bekende ‘rietsigaar’) lijkt het meest kansrijk, en vergroot misschien de biodiversiteit
Lees verder -
Krimpenerwaard vogelrijk, of vogelarm?
1 december 2018
“Elke keer als ik weer terugkom van vakantie valt me op vogelrijk de Krimpenerwaard is”. Een ontboezeming van één van de agrariërs waarmee ik samenwerk voor een betere toekomst voor landbouw én natuur. Waarom dan al die aandacht voor het verlies aan biodiversiteit?
Lees verder -
Economie en ecologie: bewoners word wakker!
14 november 2018
Het waren weer goede weken voor mensenwensen. De lobby voor een tweede oeververbinding en extra woningen eiste alle aandacht. Maar evenwichtige aandacht voor economie en natuur en landschap maakt ons pas echt sterker.
Lees verder -
De bladkoning: zes gram over de Sahara
13 november 2018
De vogeltrek is een van de meest indrukwekkende natuurverschijnselen. Ook in de Krimpenerwaard is er veel van te zien. Een zeldzame doortrekker is de bladkoning. Zes gram weegt-ie, minder dan een euromunt.
Lees verder -
Het jaar van de wesp
15 oktober 2018
Jaren zag je ze nauwelijks. Maar mede door de warme zomer, een goede vruchtzetting bij appels en ander fruit, en een vroege rijping van de vruchten hebben de wespen een topjaar. Hoe zit een wespenvolk eigenlijk in elkaar?
Lees verder -
Verrijk je wereld, herstel de biodiversiteit
3 oktober 2018
Het onderwerp biodiversiteit begint bij de twee gemeenten in de Krimpenerwaard steeds meer te leven. Maar bewoners weten nauwelijks wat er in hun dorp leeft. Doodzonde, want met een beetje kennis gaat er een wereld open.
Lees verder -
Natuur heeft jongeren nodig
30 augustus 2018
De natuur staat onder grote druk en de jeugd heeft de toekomst. We weten dat hoe meer jongeren in contact komen met natuur, hoe groter hun betrokkenheid later is. Maar jongeren komen steeds minder buiten. Wat kunnen we doen?
Lees verder -
Waarheen met het veen? Natuurlijk omhoog!
29 augustus 2018
De grond in onze boomgaard vertoont momenteel door de droogte grote krimpscheuren. Dat veen hebben we geërfd van de natuur. Maar we zijn slechte rentmeesters, het verdwijnt onder onze voeten. Er wordt al decennia onderzoek gedaan naar hoe het tij te keren. Een van de bekendste studies heet "Waarheen met het veen?"
Lees verder -
Droogtebestendige peen maakt onze dijken sterk
15 augustus 2018
Klimaatwetenschappers zeggen al jaren dat onze zomers heter en droger gaan worden en we hebben zojuist een recorddroogte meegemaakt. Het is dus de moeite waard om te kijken welke planten de droogte het beste hebben overleefd.
Lees verder -
Leve(n)de tuin: zet je in voor meer biodiversiteit dicht bij huis
18 juli 2018
Het klimaat verandert. De zware regenval van eind mei en de huidige droogte en hitte zijn tekenen aan de wand. Een andere ontwikkeling is het grote verlies aan biodiversiteit. Vooral de insectenafname krijgt nu veel aandacht. Gelukkig kun je woning en tuin aanpassen om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen en tegelijk de biodiversiteit te verhogen. Operatie Steenbreek en de NVWK helpen je daar graag bij.
Lees verder -
De zonnedauw: vlees eten zonder water
28 juni 2018
De zonnedauw is een vleesetend plantje dat voorkomt op natte, schaars begroeide graslanden in de Krimpenerwaard. De druppels op het blad lijken op dauw en trekken insecten aan. Die blijven plakken en worden verteerd. Die druppels zijn heel bijzonder: ze bevatten geen water en drogen dus nooit uit.
Lees verder -
De ratelaar, topper bij herstel van kruidenrijke bermen
14 juni 2018
Weidevogels, insecten en veel plantensoorten nemen in ons buitengebied af door de intensieve landbewerking en bemesting. Een aantal agrariërs, het Zuid-Hollands Landschap (ZHL), het Hoogheemraadschap (HHSK) en de NVWK zetten zich in om het tij te keren. Lokaal boeken we al succes. De ratelaar helpt ons daarbij.
Lees verder -
Het wordt tijd dat wij ons aanpassen aan de natuur
31 mei 2018
Natuur is leuk, zolang ze maar binnen de lijntjes kleurt. Dus is half Nederland overstuur vanwege volksvijand nummer één, de buxusmot.
Lees verder -
De lepelaar broedt nu in de Krimpenerwaard!
24 mei 2018
Sinds 2016 is de Krimpenerwaard een prachtige broedvogel rijker: de lepelaar. De vestiging past bij de spectaculaire toename van de lepelaar in ons land. Die toename is het gevolg geweest van betere bescherming en, verrassend misschien, predatie door de vos.
Lees verder -
Als je het weet, zie je ze: graafbijen
16 mei 2018
Cruijff stond bekend om zijn soms onnavolgbare redeneringen en zinnen. Maar deze is helemaal recht voor z’n raap: “Je gaat het pas zien als je het doorhebt”. Anders gezegd: met voorkennis zie je meer. Bijvoorbeeld graafbijen.
Lees verder -
Koningsdag? Dan nú statiegeld op alle flesjes en blikjes
23 april 2018
De natuurbeleving wordt vaak grondig verpest door al het zwerfafval. Milieuorganisaties roepen de Oranjeverenigingen op met Koningsdag geen ballonnen meer op te laten. Goed idee, maar op één voorwaarde.
Lees verder -
Planten laten zich niet zomaar opeten
22 maart 2018
Eten en gegeten worden, het is bijna zo oud als de wereld. Wat dieren allemaal verzonnen hebben om geen prooi te worden, dat weten we wel. Maar hoe zit het eigenlijk met planten?
Lees verder -
Rode wouw en koereiger: dwaalgast of trendsetter?
8 maart 2018
De afgelopen maanden kreeg de Krimpenerwaard bezoek van drie dwaalgasten: de rode wouw, de kleine geelpootruiter en de bastaardarend. Zeer zeldzame vogels die volkomen de weg leken te zijn kwijtgeraakt. Maar vaak is iets anders doen dan je deed een verstandige strategie.
Lees verder -
Watervogels tellen is leuk. Doe mee!
22 februari 2018
Nederland heeft het dichtste vrijwillige vogeltellersnetwerk ter wereld. Overheden en terreinbeheerders maken dankbaar gebruik van de gegevens voor hun beleid en beheer. 17 februari was ik weer op pad: watervogels tellen! Het was een mooie dag.
Lees verder -
Zelf tuinplanten zaaien: leuk, makkelijk en goedkoop!
8 februari 2018
Het vriest maar het wordt al tijd om aan de zomer te denken. Maart is een goede zaaimaand voor zomerbloeiende planten. Nu begint de voorbereiding.
Lees verder -
Korstmossen – unieke natuur op de muur
24 januari 2018
Vlak onder onze neus groeien heel bijzondere plantensoorten. Meestal kijken we er overheen. Maar ze blijven voor verrassingen zorgen; recent waren ze weer in het nieuws: korstmossen.
Lees verder -
Waarom bloeit het madeliefje in december?
12 januari 2018
De meeste planten hebben vaste bloeitijden, in voorjaar en zomer. Maar er is variatie. Bij de eindejaarsplantenjacht in de kerstvakantie worden elk jaar bloeiende planten aangetroffen. Foutje van de natuur, of juist een slimmigheidje?
Lees verder -
Naar duurzame landbouw met natuur in de Krimpenerwaard
28 december 2017
Er lijkt eindelijk een gesprek op gang te komen tussen natuurbeschermers en agrarische sector om de huidige ‘race to the bottom’ voor de natuur op het platteland om te buigen naar een pad omhoog.
Lees verder -
De slechtvalk: sneller dan in vrije val
30 november 2017
Het is zover: sinds 2016 broedt de slechtvalk in de Krimpenerwaard. Op een plek waar de meeste mensen dat niet verwachten: op een hoge loods in het industrieterrein Stormpolder. Welkom in de wereld van de slechtvalk.
Lees verder -
Laten we beter zorgen voor onze kostbare knotwilgen
16 november 2017
De knotwilg is de ‘nationale boom’ van Zuid-Holland. Door de waarde voor landschap, biodiversiteit, oeverbescherming en gebruik van het hout is het onze belangrijkste boomsoort. Maar we zorgen er vaak slecht voor en veel bomen gaan daardoor vroegtijdig dood. Gelukkig is dat eenvoudig te voorkomen.
Lees verder -
Nieuwe reigersoorten in de Krimpenerwaard
2 november 2017
De Krimpenerwaard heeft een paar nieuwe broedvogels: de purperreiger, lepelaar, slechtvalk en – misschien – grote zilverreiger. En wie weet is de koereiger de volgende. Wat is er aan de hand?
Lees verder -
Grond zaaien helpt natuurherstel
20 oktober 2017
Natuurherstel bestaat in het overvolle Nederland steeds vaker uit natuurontwikkeling: de vorming van natuur op bijvoorbeeld voormalige landbouwgrond. Dat gaat vaak moeizaam. Verrassend: transplantatie van grond uit bestaande natuur vergroot de kans op succes!
Lees verder -
De weidevogels kunnen niet zonder ons consumenten
5 oktober 2017
De afgelopen maanden hebben het Agrarisch Collectief Krimpenerwaard (ACK), de Agrarische Natuurvereniging Lopikerwaard, het Zuid-Hollands Landschap (ZHL) en de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard een verbeterplan voor de weidevogels gemaakt. Maar onze bijdrage als consument wordt onmisbaar.
Lees verder -
Een kerktoren voor een kerkuil
21 september 2017
De NVWK heeft 8 september een kerkuilkast geplaatst in de toren van de Hervormde kerk in Haastrecht. Zo hopen we op deze plek een stuk historie terug te brengen.
Lees verder -
De reuzenbalsemien: exotische schoonheid bedriegt
7 september 2017
Exoten staan in de schijnwerpers: de buxusmot vernietigt onze buxushagen en de Amerikaanse rivierkreeft eet de kikkereieren op. De EU publiceerde recent een lijst met schadelijke exoten; lidstaten zijn verplicht die te bestrijden. Ook de reuzenbalsemien. Maar veel mensen vinden die juist mooi. Maar schoonheid bedriegt.
Lees verder -
Ransuiltelling met hulp van bewoners een succes
30 augustus 2017
De uilenwerkgroep heeft het aantal broedparen weer geteld. Dat deden we aan de hand van roepende jongen (“piepende schommels”). In een persbericht riepen we bewoners op ons te helpen. Met succes.
Lees verder -
Meer oeverplanten met minder werk
9 augustus 2017
Ik ben de blijde bezitter van 100 m2 waterdrieblad, een prachtige, inheemse drijvende plant. Waarom staat mijn sloot er vol mee en is de plant elders in de Krimpenerwaard zeldzaam? Dat ligt waarschijnlijk aan het baggeren en ‘sloten’ (verwijderen van waterplanten) van onze watergangen. Er is goed nieuws: dat baggeren en schonen kan op veel plaatsen best wat minder, zonder in overtreding te zijn.
Lees verder -
Fiets eens naar De Biesbosch!
19 juli 2017
“Kom je helemaal van de overkant?” Dat hoorden we in Zeeland regelmatig als we in Zierikzee waren. 20 minuutjes vanuit onze woonplaats Goes, via de brug over de Oosterschelde. Water schept afstand. Maar de Biesbosch is echt vlakbij.
Lees verder -
Varens in de muur
6 juli 2017
We hebben een paar hete en droge weken achter de rug. Slecht voor varens zou je zeggen, maar dat klopt niet helemaal. De meeste varens hebben schaduw en vocht nodig, maar er zijn ook een paar droogtekampioenen.
Lees verder -
Karrekarre-iet-iet-iet!
22 juni 2017
Grote karekiet, wouwaapje, roerdomp klinken als namen uit een ver verleden. Dat klopt ook wel. Het zijn vogels die broeden in stevig, in het water staand riet. Dat riet is door ons toedoen op de meeste plaatsen verdwenen. De NVWK en het Zuid-Hollands Landschap (ZHL) gaan daar iets aan doen.
Lees verder -
Het jaar van de koekoek
10 juni 2017
Sovon en Vogelbescherming hebben 2017 uitgeroepen tot het jaar van de koekoek, om aandacht te vragen voor deze bijzondere soort. Een mooie aanleiding om iets te vertellen over de boeiende ‘wapenwedloop’ tussen de koekoek en zijn waardvogels.
Lees verder -
Vogels leren tellen op De Zaag
25 mei 2017
Het Zuid-Hollands Landschap wil graag weten welke vogels er voorkomen in zijn nieuw ingerichte natuurgebied op De Zaag. Een aantal NVWK-leden wilden vogels leren tellen. De combinatie was snel gevonden: op zaterdag 13 mei stonden we om 7.00 uur klaar voor onze eerste telling.
Lees verder -
Slangen dicht bij huis!
11 mei 2017
8 april organiseerde de waterwerkgroep van de NVWK een ringslangexcursie naar het Beijersche Weegje. Met succes: we zagen drie ringslangen van dichtbij en leerden ook nog wat over hun gedrag. Je kunt dus echte slangen zien in de Krimpenerwaard. Ga kijken!
Lees verder -
Waterdrieblad, schoonheid dicht bij huis
27 april 2017
Ik kweek graag bijzondere planten, maar dat zijn niet de makkelijkste. Er gaat nogal eens wat mis. Maar de aanhouder wint, dat heb ik weer ervaren met het prachtige waterdrieblad.
Lees verder -
Roofvogels zitten dicht bij huis!
20 april 2017
Een sperwer ijlt met 60 km per uur door een gat in de heg, de torenvalk ziet de uv-straling van muizenurine en spoort zo prooien op, een slechtvalk duikt met 300 km per uur naar zijn prooi: roofvogels spreken tot de verbeelding. En ze zijn dichter bij huis dan ooit.
Lees verder -
Nu al volop waterleven
30 maart 2017
Zaterdag 18 maart had de nieuwe waterwerkgroep van de NVWK zijn eerste excursie. Gewapend met spiksplinternieuwe netten gingen we met zijn elven op visvangst. Plaats van handeling: het Paddenpad.
Lees verder -
Nieuwe en oude natuur vlak bij huis: De Zaag
8 maart 2017
Een paar maanden geleden heeft Rijkswaterstaat het project De Zaag opgeleverd: riviernatuur in wording. Het is onderdeel van het Kader Richtlijn Waterprogramma, voor herstel van natuur en waterkwaliteit. Vlak bij huis en beslist de moeite van een bezoek waard.
Lees verder -
Bessen en zaden: één en al strategie
16 februari 2017
Vogels hebben veel voedsel nodig: vliegen en hun hoge lichaamstemperatuur (41 ºC.) kosten veel energie. Zeker in de winter. Besdragende planten maken daar handig gebruik van voor de verspreiding van hun zaden, maar zaaddragende soorten moeten juist oppassen.
Lees verder -
Een goed voornemen
1 februari 2017
Voor bosuilen is het nu volop voorjaar. Ze zitten soms al in februari op de eieren. Het paartje bosuilen op ons erf kreeg bezoek van Daan.
Lees verder -
De maretak
11 januari 2017
Weinig plantensoorten spreken zo tot de verbeelding als de maretak, Viscum album. Het is een plant van mythen en legendes. Bij ons is hij heel zeldzaam. Wil je hem ook in je tuin, ga dan op zoek naar een kerstkrans.
Lees verder -
Wat jij kan doen?
22 december 2016
Veel mensen maken zich zorgen over de natuur. De overheid heeft de laatste jaren sterk bezuinigd op natuur; het gaat slecht met de weidevogels en een aantal erfvogels. Er is veel goodwill voor natuur, maar veel mensen voelen zich machteloos. Laatst vroeg iemand me: wat kan ík nu doen? Het antwoord: veel, en meer dan je denkt. Maar doe het dan ook!
Lees verder -
Waarom bloeien crocussen ook in de herfst?
9 december 2016
Sneeuwklokjes en crocussen zijn de ultieme voorjaarsbodes. Maar er zijn ook soorten die in de herfst bloeien. De meesten zijn land makkelijk verkrijgbaar maar je ziet ze weinig in de tuinen. Genoeg reden om er eens aandacht aan te geven. De vraag is dan natuurlijk: waarom bloeien ze in de herfst?
Lees verder -
Pestvogels!
24 november 2016
Nederland beleeft een invasie van pestvogels. De prachtige vogels zijn vroeg deze keer, dus er kunnen er nog meer aan komen. Ze zijn opvallend tam, leven van bessen en kunnen overal in stad of dorp opduiken. Opletten dus!
Lees verder -
“Ik heb een kolibrie gezien!”
10 november 2016
Een medevogelaar vertelde dat een vriendin hem kort geleden met deze vreugdekreet begroette. Het bleek, uiteraard, een ijsvogel. Het illustreert dat veel mensen ijsvogels nog niet kennen. Er zijn er nu meer in de Krimpenerwaard dan ooit. Tijd voor een kennismaking met onze prachtige buurtgenoot.
Lees verder -
Niet voor de poes
27 oktober 2016
Twee weken terug schreef ik over muizen vangen. Tijd voor de poes dus. Op 3 oktober stond in de krant NRC een artikel met als kop “Jouw kat is een moordenaar”. Van vogels.
Lees verder -
Muizen vangen
16 oktober 2016
Van 23 tot 25 september organiseerden de Zoogdierenwerkgroep Zuid-Holland en de landelijke Zoogdiervereniging een muizenvangkamp in de Krimpenerwaard. De leden zetten vallen neer om te inventariseren welke muizen er voorkomen. Ik deed twee uurtjes mee met het inspecteren van de vallen.
Lees verder -
Tapdansers in de nacht
14 oktober 2016
Op 10 september deed ik mee aan een vleermuizeninventarisatie in de Krimpenerwaard, georganiseerd door de Zoogdiervereniging. Het was aangekondigd als ‘monstertocht’, een verwijzing naar de vleermuizen zelf – vroeger beschouwd als enge monsters – en bemonsteren, een ander woord voor inventariseren. We verzamelden ons bij restaurant de Loet en doken om 21.00 uur de nacht in.
Lees verder -
Een nieuwe waterleven-werkgroep, met hulp van ‘e-DNA‘
25 september 2016
De Krimpenerwaard is een waterrijk gebied. In dat water leven interessante, soms zeldzame plant- en diersoorten, zoals de groene glazenmaker, exoten, de grote kamsalamander en, wie weet, de grote modderkruiper. Maar we weten er heel weinig van. Daarom wilde de NVWK al lang een waterwerkgroep oprichten. Met ‘environmental dna’ geven we die groep nu een vliegende start.
Lees verder -
De Vlinderidylle: net natuur
1 september 2016
In mei is in het Loetbos de Idylle ten doop gehouden. Maar er bloeien tot nu toe minder soorten dan we hadden verwacht. Hoe komt dat?
Lees verder -
Van veraf zie je natuur dichtbij beter
20 augustus 2016
We waren drie weken in Canada. Het was prachtig: Vancouver Island, de beroemde nationale parken van Banff en Jasper. Beren, walvissen, zeearenden, enzovoort. De grote tamheid van veel dieren daar zegt ook iets over kansen voor de Nederlandse natuur.
Lees verder -
De onschatbare waarde van een kleine geelpootruiter
4 augustus 2016
Ik heb hem gezien, de kleine geelpootruiter, een zeldzame dwaalgast uit Noord-Amerika. Honderden vogelaars uit het hele land kwamen naar het Doove Gat om deze soort toe te kunnen voegen aan hun ‘life list’. Ik houd niet van dat ‘soortenjagen’. Toch is het heel belangrijk dat die waarnemers er zijn.
Lees verder -
Excursie naar de Zouweboezem
5 juli 2016
Je kan druk zijn met vrijwilligerswerk. In het erfvogelproject zeggen we wel eens tegen elkaar: het is net echt werk. Daarom is het zo leuk dat je mee kunt met een excursie. Zonder agenda, zonder doel, je laten verrassen. In een mooi gebied en met een paar goeie vogelaars in de groep zie je altijd leuke dingen. Zoals in de Zouweboezem.
Lees verder -
De zwarte roodstaart, een rotsbewoner in de polder
27 juni 2016
Wat hebben de Laurenskerk in Rotterdam, de bouwputten bij de stations van Utrecht en Delft en een bedrijfsterrein bij de Gouderakse brug gemeen? Ze zijn het leefgebied van de zwarte roodstaart. Hoog boven het steen, puin en de chaos hoor je zijn ijle lied.
Lees verder -
Natuur (te) dicht bij huis: de veenmol
8 juni 2016
Vroeg of laat moest ik over de veenmol schrijven, mijn grote vriend. Dat was wel duidelijk. Het is zover. Een paar pompoenplanten die ik op de composthoop wilde zetten vormden de aanleiding.
Lees verder -
De meidoorn
26 mei 2016
In het erfvogelproject adviseren we erfeigenaren over beplanting die het erf geschikter maakt voor erfvogels. De meidoorn is een van onze kampioenen. Het is niet alleen een hele goede soort voor erfvogels, hij is ook nog eens erg mooi.
Lees verder -
Lente – seizoen van dood en leven
11 mei 2016
Er is geen seizoen waar in er zoveel dieren dood gaan als in de lente. “Door die eksters en kraaien komt er geen vogel groot” hoor ik vaak. Maar dat klopt niet, want we zien maar een deel van de werkelijkheid.
Lees verder -
Nieuwe beschoeiing, klaar voor de toekomst!
27 april 2016
Grondbezit is maar betrekkelijk in de Krimpenerwaard. Per jaar verdwijnt er een centimeter veen door oxidatie. De rest van je grond verdwijnt vroeg of laat in een sloot. Want de percelen zijn smal en de sloten breed en talrijk. Tijd voor een nieuwe beschoeiing, van dotterbloemen.
Lees verder -
Natuur in huis: weidevogelmelk
13 april 2016
Ik vertelde u eerder dat u kunt helpen om de dramatische afname van onze weidevogels te stoppen door melk te kopen van boeren die voldoende rekening houden met weidevogels. Dat hoeft u maar een dubbeltje per liter meer te kosten. Onze onderbouwing op facebook werd veel gelezen. Het verhaal gaat verder.
Lees verder -
Velduilen bij Krimpen aan de Lek
31 maart 2016
Op het moment dat ik dit schrijf, op 19 maart, zitten er al twee maanden twee velduilen in de weilanden bij Krimpen aan de Lek. Veel mensen hebben er al plezier aan beleefd, van ervaren waarnemers tot gewone wandelaars. Kijk op www.krimpen.waarneming.nl of ze er nog zitten en ga kijken. Ze zijn zeldzaam en uniek. En ze kunnen elke dag vertrokken zijn.
Lees verder -
Bloei in de winter
16 maart 2016
5 maart, veel tuinen krijgen een klein beetje kleur. Eindelijk. De gemiddelde wintertuin is, afgezien van wintergroene heesters en bomen, bruin, zwart en grijs. Oersaai dus. Dat kan ook anders. Verleng het bloeiseizoen! Hier wat tips.
Lees verder -
"Dat is goed!"
2 maart 2016
Flarden van een tv-quiz waaien de kamer in waar ik zit te werken. Ik hoor Linda een vraag stellen: welke vogel heeft een groene kop? De kandidaat antwoordt: eend! Linda roept: dat is goed!
Lees verder -
Plantengallen
17 februari 2016
Nederland heeft het hoogste aantal vrijwillige waarnemers in de wereld. Je zou zeggen: alle natuur dicht bij huis is wel bekend. Dat dacht ik ook. Tot 27 januari. Toen gaf expert Matthijs Courbois in De Zwaan in Berkenwoude een lezing over plantengallen.
Lees verder -
Bevers dicht bij huis
3 februari 2016
“Rijkswaterstaat komt tijdens de uitvoering van projecten en bij dagelijks beheer en onderhoud steeds vaker bevers tegen. Bevers zijn een (internationaal) beschermde diersoort. Soms kan er met wat aanpassingen om de bever heen gewerkt worden, maar steeds vaker lukt dat niet.”
Lees verder -
Grote zilverreigertelling Spaansche Zee
20 januari 2016
In februari 1979 – ik was 18 - fietste ik van Wageningen naar de Flevopolder om vogels te kijken. 70 kilometer, en weer terug. Ik zag toen één grote zilverreiger. Die was toen superzeldzaam, dus ik had een goede dag.
Lees verder -
Muizen tel je met uilen
6 januari 2016
Dieren zijn pas leuk als je ze ziet. Daarom zijn vogels zo populair. De nachtdieren onder de zoogdieren hebben veel minder fans want je ziet ze zelden. Wat zou het daarom handig zijn als je een nachtkijker had. Wel, er is goed nieuws. Er vliegen er in de Krimpenerwaard 200 rond.
Lees verder -
Hier waren eens grutto’s
23 december 2015
Een rundvleeskroket kost anderhalve euro bij de Febo. Het redden van de grutto en andere weidevogels kost u 50 cent per week. U kunt met weinig moeite echt beslissend zijn. Maar dan moet u nu actie ondernemen: een goed voornemen voor 2016.
Lees verder -
De klimop: vergeet de eerste indruk
9 december 2015
In oktober gons het in sommige tuinen nog van de insecten. Pas als je goed kijkt zie je waarom: de klimop staat in bloei. De bloemen vallen nauwelijks op, net als de hele klimop eigenlijk. Maar vergis u niet, voor de tuin- en erfvogels staat klimop misschien wel op nummer één.
Lees verder -
Wilde eend verspreidt wilde planten
25 november 2015
Begin oktober, de sloten zijn weer geschoond. Mooie en beschermde planten zoals zwanenbloem en pijlkruid liggen gehakseld op de oever langs de Kerkweg bij Berkenwoude en elders in de Krimpenerwaard. Schonen is nodig voor de waterafvoer en de waterkwaliteit, maar moet dat op deze manier? De impact is enorm. Gelukkig hebben planten er wat op verzonnen.
Lees verder -
Herfstkleuren
11 november 2015
De herfst kan een sombere tijd zijn. Het voelt daarom alsof de bomen voor ons nog één keer willen vlammen. Dit najaar hebben we helemaal geluk: de herfstkleuren zijn prachtig. Waardoor ontstaan die kleuren eigenlijk? Of: waarom?
Lees verder -
Er is weer een kalf geboren
28 oktober 2015
De mist legt een deken over de weilanden. Ik moet snel zijn, anders zie ik straks niets meer. In vijf minuten fiets ik naar het Loetbos. Vier jaar geleden deed ik m’n eerste waarneming van de reeën, sindsdien probeer ik te volgen hoe het met ze gaat.
Lees verder -
De visarend bij Ouderkerk
14 oktober 2015
“Hij zit er weer!” “Op z’n tak in de bekende parasolboom”. “Niet op zijn vaste stek, maar visetend op een paal ernaast”. Zomaar wat meldingen op www.krimpen.waarneming.nl.
Lees verder -
Nieuwe natuur
30 september 2015
Een kwart van de Krimpenerwaard bestaat uit water en we zijn omringd door rivieren. Toch weten we weinig van het leven onder water. Daarom vroeg de NVWK aan RAVON om een lezing te houden over de vissen in onze waard en met ons de netten uit te werpen.
Lees verder -
Ook metselbijen pikken een terrasje
23 september 2015
In september kan het op het terras nog heerlijk warm zijn. U bent niet de enige die daarvan geniet. Zeven jaar geleden, we zijn net verhuisd, tijd voor de buitenboel. Alles verf ik minutieus met de beste verf die er is. De spleten tussen kozijn en muur kit ik netjes, dat deed de vorige bewoner ook.
Lees verder -
De grote trek
16 september 2015
Ik ben aan het werk in de tuin. Opeens klinkt er een scherp ‘whiet’ boven m’n hoofd. Een gele kwikstaart, kan niet missen. Even later nog een. Ze vliegen zuidwest, richting Krimpen. Gele kwikken in de Krimpenerwaard: de vogeltrek is begonnen.
Lees verder
Columns van de NVWK
